vragen en antwoorden
aanwijzingen deel 1
aanwijzingen deel 2
aanwijzingen deel 3
ervaringen van deelnemers
artikelen, geluidsfragmenten en video's
zelfrealisatie ofwel verlichting
In het Nu leven

Nu is het moment dat geluid, licht, gevoel, geur of smaak wordt ervaren. Het is het exacte moment dat je iets ervaart met je 5 zintuigen. Als je je afvraagt of het nu nu is, is het antwoord altijd ‘Ja’. Je bent dus altijd in het nu, als je het je afvraagt.

Als je het je niet afvraagt, kan het zijn, dat je bijvoorbeeld met je gedachten bij een herinnering bent. Een herinnering is een interpretatie van iets dat eerder werd waargenomen. Die interpretaties zijn altijd vrij invulbaar en hebben meestal niets te maken met de werkelijkheid van de directe ervaring. Je kan herinneringen daarom ook fantasietjes of illusies noemen. De illusie van het verleden. Jouw persoonlijke interpretatie van iets dat werd waargenomen.
Het verleden is altijd verwikkeld in een gedachte. Het kan niet direct ervaren worden met 1 van je 5 zintuigen. Zonder gedachten geen verleden.

Het kan ook gebeuren dat je aandacht gericht is op een gedachte over iets dat nog lijkt te gaan gebeuren: de toekomst. Net als het verleden is ook de toekomst niet direct te ervaren met je zintuigen. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft, ervaar je immers in het Nu.
Alle gedachten over toekomstige gebeurtenissen zijn opgebouwd uit herinneringen. Hier en daar naar believen opgeleukt, vervelend gemaakt, afgemat of anderzijds vervormd. Allemaal in gedachten, niet direct te ervaren met je 5 zintuigen en daarom onwerkelijk.

In het Nu leven, betekent dus gewoon horen wat er nu te horen is, zien wat er nu gezien wordt, ruiken en proeven wat zich nu aan smaak en geur aandient en te voelen wat er nu te voelen is. Met je aandacht volledig bij je lichamelijke zintuigen, zonder deze te interpreteren en te beoordelen.