vragen en antwoorden
aanwijzingen deel 1
aanwijzingen deel 2
aanwijzingen deel 3
ervaringen van deelnemers
artikelen, geluidsfragmenten en video's
zelfrealisatie ofwel verlichting
Angst en liefde

Wat zou het mooi zijn, alleen maar liefde te ervaren en nooit meer angst. Helaas (of juist gelukkig) is dat onmogelijk. Hoewel angst en liefde twee heel verschillende gevoelens lijken, kan je ontdekken dat ze onafscheidelijk zijn.

Zolang je geen angst wil ervaren, zul je geen echte liefde ervaren. Dat betekent niet dat als je angstig bent, je ook meteen liefde ervaart. Het betekent dat er een mogelijkheid is om je niet te verzetten tegen het gevoel van angst. Om die sensatie er te laten zijn, zolang het duurt. En als je die kans grijpt, zul je tegen alle verwachtingen in liefde ervaren.

Het verwelkomen van het gevoel van angst in je lichaam is geen populaire bezigheid. De meeste mensen willen er juist zo snel mogelijk vanaf. Dat doen ze (we) op verschillende manieren. Relativeren, denigreren, irriteren, vermijden, proberen te verklaren, oplossingen zoeken, eten, drinken, tv-kijken, het gezellig maken, werken, helpen, etc. We doen er alles aan om dat gevoel niet te hoeven voelen. En het lijkt nog te werken ook. Want wie voelt zich nou vaak angstig? Bijna niemand.

Nu de keerzijde. Als je geen angst wil voelen in je lichaam, zul je ook geen liefde voelen.

Liefde wil volkomen vrij zijn. En het vermijden van een angstig gevoel beperkt de vrijheid. Het zegt: dat mag niet gebeuren, dit moet gebeuren. Let wel, ik zeg niet dat angst de vrijheid beperkt. Ik zeg dat het vermijden van angst de vrijheid beperkt. Het vermijden en wegduwen van angstige gevoelens leidt tot verdoofdheid, tot gevoelloosheid.

Angst is de voorbode van liefde, de voorbode van vrijheid. Als je deze voorbode vermijdt, zul je nooit vrijheid en liefde ontmoeten. Dan blijf je steken in vastgeroeste gewoontes en verdoofdheid. Je zult denken dat het best goed gaat, maar in werkelijkheid mis je echte liefde en vrijheid.

Als je gevangen bent in het vermijden van angst, zal na enige tijd (meestal pas na jaren) het gemis van de liefde zo groot worden dat je je geen raad meer weet. Je snapt niet dat het van binnen niet goed voelt, terwijl het van buitenaf zo goed lijkt te gaan. Je wilt niet meer door op deze manier, maar durft de veranderingen niet aan. Als dat gebeurt, is dat je grote kans. Angst dient zich weer aan. En het gevoel van angst wordt steeds duidelijker. Dit is je kans om angst volkomen vrijwillig te ervaren. Waar ben ik precies bang voor en hoe voelt het het gevoel eigenlijk precies in mijn lichaam. Hoe lang blijft het als ik het gevoel uitnodig om te blijven in mijn lichaam? Kan ik echte eerlijkheid betrachten en het uitspreken? Hoe voelt dat?

Dan begin je weer te voelen. Eerst de angst, de voorbode van liefde en vrijheid. En dan de liefde en vrijheid zelf. Dat betekent niet dat je situatie radicaal hoeft te veranderen. Het kan wel, maar het hoeft helemaal niet. Echte vrijheid betekent dat ALLES mag gebeuren. Zowel verandering als dezelfde situatie als voorheen. Maar dan wel volledig gevoeld en niet meer half verdoofd. Dan ontdek je dat je met liefde alles volledig wil ervaren, alle gevoelens die er zijn. Dan wordt je je weer bewust van je natuurlijke verbondenheid met alles dat is.