vragen en antwoorden
aanwijzingen deel 1
aanwijzingen deel 2
aanwijzingen deel 3
ervaringen van deelnemers
artikelen, geluidsfragmenten en video's
zelfrealisatie ofwel verlichting
Waar de tweede set pointers erop zijn gericht om je mind te openen, zijn deze derde set pointers erop gericht om je hart te openen. Om zoveel ruimte in je hart te creëren dat alle emoties en gevoelens vrij kunnen passeren. Wanneer gevoelens niet vrij kunnen passeren, worden ze teruggekaatst (gereflecteerd). Elk teruggekaatst gevoel zal mettertijd terugkeren voor een volgende kans om volledig doorleeft te worden. Om volledig ontmoet te worden in je hart. Zo wordt je hart groot, compleet en open.

Over het algemeen worden bijna alle “onaangename” gevoelens (onbewust) teruggekaatst. Elke keer dat je verdedigend, aanvallend, ontwijkend of niet reageert is er sprake van terugkaatsing of niet toelaten van een onaangenaam gevoel in je hart. Een poging van mind om je hart te beschermen tegen (teveel) pijn. En elke keer dat het gebeurt, mis je de kans om dwars door de pijn heen je liefde te bereiken. Wie pijnlijke gevoelens vermijdt, vermijdt daarmee (ongewild) ook altijd het ervaren van liefde.

De volgende aanwijzingen zijn gericht op het vrijwillig ervaren van pijnlijke gevoelens. Als dat vrijwillig plaats vindt, dan ervaar je een verruimende ontspanning in die sensatie. Er ontstaat een warme acceptatie, die we ook wel liefde noemen. Deze omarmende liefde zal je langzaam maar zeker leren kennen als dat wat het allermakkelijkst en meest bevredigend is.


Aanwijzing 6:    Via onrust naar een open hart
Deze oefening is extreem simpel en moet je doen direct nadat je bent thuisgekomen (van je werk bijvoorbeeld). Zorg wel dat je minimaal 3 uur het huis voor jezelf hebt. Het duurt 1 a 3 uur. Hij werkt het best als je gestresst bent en als het doen van deze oefening eigenlijk niet goed uitkomt. Doe het juist dan en kijk wat er gebeurt. Je zal verrast worden! Hoe gestresster je bent, hoe korter de oefening duurt.

•  Je komt binnen en houdt je jas aan. Ga eventueel naar de WC als dat nodig is (met je jas aan!). Ga zitten op een stoel of plek die je meestal vermijdt. Op de grond zitten is ook goed.
•  Elke keer als de neiging opkomt om je situatie te vergemakkelijken, negeer je die neiging: Trek niet je jas uit. Ga niet verzitten. Ontdoe jezelf niet van welk kledingstuk dan ook. Ga niet naar de ijskast. Drink niets, eet niets. Niet gaan roken. Neem niet de telefoon op als die overgaat. Bel niemand op. Doe de TV niet aan. Ook de radio of computer niet. Hou het stil in de kamer. Doe niet een lamp aan. Hou het donker als het buiten donker wordt. Doe ook niet de gordijnen dicht als die open zijn en doe ze niet open als ze al dicht zijn. Blijf gewoon zitten waar je jezelf hebt neergezet en doe NIETS.
•  Elke keer dat de neiging opkomt om iets te doen, zeg tegen jezelf: "Nee, blijf maar even zitten..."
•  Na verloop van tijd worden de neigingen om toch iets te veranderen aan je situatie steeds sterker. Je gaat je vervelen. Blijf ALLES wat in je opkomt om te doen negeren door telkens weer egen jezelf te zeggen: "Nee, blijf maar even zitten..." .
•  Kijk ook niet op je horloge of op de klok. Hou vol om elke neiging om wat dan ook te doen te negeren. "Het is OK, blijf maar even zitten..."
•  Merk op dat je je zorgen gaat maken over iets dat misschien mis zal gaan. Bijvoorbeeld dat je nog geen boodschappen hebt gedaan of dat je toch echt moet eten, iemand moet bellen of je mail moet checken. Negeer al deze noodsignalen. Misschien eet je vanavond wel niet en lopen je afspraken in het honderd. Zeg telkens tegen jezelf: "Blijf maar even zitten.., het is OK."
•  De onrust in je lichaam zal ondragelijke vormen aannemen. Je mind wordt boos en zal zeggen: " Deze oefening leidt toch nergens toe! Wat is het nut hiervan! Dit werkt niet!" En elke keer antwoordt je rustig:" Blijf toch maar gewoon zitten..." Zelfs als je woedend wordt, reageer je hetzelfde:" Blijf gewoon nog maar even zitten..."
•  Uiteindelijk zal je weerstand gebroken worden (misschien al na een uur, misschien pas na 3 uur). Als dat gebeurt, zal dat gepaard gaan met een (soms grote) ontlading: huilbui of lachbui of beide. Na de ontlading zit je heerlijk en is er geen enkele aanleiding meer om op te staan of iets te gaan doen. Je begint geheel vanzelf te genieten van wat er aanwezig is: de zachte geluidjes, het schaarse licht, je eigen lichaam, etc. De oefening is dan afgelopen. Doe wat je wilt.

Aanwijzing 7:    Via angst naar een open hart
Deze oefening werkt dmv visualiseren en invoelen. Door je een onwenselijke of beangstigende situaties voor te stellen, kan je direct het ongemak of de pijn voelen van situaties die je probeert te vermijden. Door deze situaties als werkelijke mogelijkheid te accepteren en het nare gevoel dat daarbij hoort te absorberen, zal de angst gaan liggen en openen zich nieuwe mogelijkheden. Onder het motto "face your fear and feel the pain" wordt je bevrijd van de verdovende terughoudendheid.
•  Ga zitten op een plek, waar je even niet gestoord zal worden door anderen
•  Bedenk een aspect in je leven waar je tevreden over bent. Bijvoorbeeld dat je een vaste partner of een leuk huis hebt. Of dat je elk jaar met vakantie gaat. Of dat je kinderen het goed doen. Of dat je voldoende geld hebt vergaard of een vaste baan. Of dat je fijne vrienden hebt. Of dat je altijd gemakkelijk tot rust komt dmv meditatie.
•  Stel je nu voor dat het anders was gelopen of dat het vanaf morgen niet meer zo is. Het beste is het om je voor te stellen dat het voor ALTIJD anders (verkeerd) zou zijn. Nu wordt er in je verbeelding een situatie geschapen die ongemakkelijk zal aanvoelen. Geloof dat het ECHT gebeurt en dat het NOOIT meer goed zal komen. Hoe ongemakkelijker het voelt hoe beter de oefening werkt.
•  Een andere manier om tot dit gevoel van ongemak te komen, is door een situatie te visualiseren waar je regelmatig bang voor bent. Bijvoorbeeld dat je partner je verlaat. Dat je je geld of inkomen zou verliezen. Of dat het verkeerd zal aflopen met je kind. Of dat je onsuccesvol zal zijn of zal falen. Bedenk nu dat je angst realiteit wordt. Geloof dat het ECHT gaat gebeuren en dat het misschien NOOIT zal veranderen.
•  Als het goed is voel je op dit punt een behoorlijk onaangenaam gevoel in je lichaam. Dit gevoel wordt ook wel angst genoemd. Als dat gebeurt, schreeuwen je gedachten waarschijnlijk: "NEEEEE!". Dit is weerstand (verzet) en is de basis voor terugkaatsing. Maak je er niet druk over, het is gewoon een conditionering. Voel de weerstand tegen het onaangename gevoel.
•  Ga nu in je gevoel na wat precies het onaangename gevoel of de pijn is die de beangstigende situatie voorspelt. Ga na en voel wat het voor jouw als persoon betekent. Wat zegt het over JOU als deze situatie werkelijkheid zou worden? Ben jij dan een mislukkeling? Ben jij dan een ongeliefd? Is je leven dan zonder waarde? Ben JIJ dan waardeloos en geheel alleen?
•  Voel nu VOLLEDIG hoe het is om waardeloos (ongeliefd, onsuccesvol, oninteressant) en alleen te zijn. Om voor niets te leven. Laat dit idee je hart breken.
•  Als je hart vrijwillig breekt, voel je de (soms immense) pijn omarmd worden door liefde. De pijn wordt zoete pijn en het openstaan voor deze mogelijkheid voelt als een warme bevrijding.

Aanwijzing 8:    Via pijnlijke interactie naar een open hart
Als iemand (een collega, familielid of je partner bijvoorbeeld) iets zegt of doet dat je irriteert, treurig of boos maakt, dan hebben we allemaal de neiging om onszelf te verdedigen. Soms verdedigen we ons door zielig te gaan doen, soms door boos terug te reageren en soms ook door je af te sluiten of weg te lopen. Wat er gebeurt is dat er door die uitspraak of houding van een ander, pijn in je hart wordt ervaren. Een fractie van een seconde nadat de pijn ontstaat, treedt er een verdedigingsreactie op om de pijn te stoppen. De reactie kan zijn: terugtrekking, afsluiting, zielig doen, verontwaardiging, irritatie of boosheid. Meestal is de reactie zo snel, dat je de eerste pijn in je eigen hart niet eens duidelijk voelt. Je voelt dan alleen het gevoel van de verdedigingsreactie (zielig of ge�rriteerd of verdoofd zijn bijvoorbeeld). Met je verdedigingsreactie heb je nu je pijn teruggekaatst naar de ander. In die ander vindt nu ook weer een verdedigingsreactie plaats en wederom wordt de pijn weer teruggekaatst. Dit spel heet pijn-pingpong. En we spelen het allemaal dagelijks, vele malen per dag.
De eerste stap is om pijn-pingpong te leren herkennen in de dagelijkse praktijk. Zodra je het herkent als het ook echt aan de gang is, heb je een kans om deze oefening uit te voeren.

•  Je herkent dat pijn-pingpong aan de gang is. Zodra je het herkent hou je je in en stop je even met reageren. Niet treurig doen, niet boos doen, niet afsluiten. Treurig voelen of boos voelen mag, maar gedraag je er even niet naar. Don't act it out. Hou om te oefenen je adem maar even in.
•  De pijn van de gebeurtenis blijft nu even hangen in je lichaam. Nu is er een kans om goed te voelen welk onaangenaam gevoel je steeds probeerde te vermijden.
•  Let op: tijdens het toelaten van het pijnlijke gevoel in je lichaam, kan dat pijnlijke gevoel versterken en wordt de neiging om toch te reageren ook iets groter. Hou echter vol, dit is een goed teken, je zit op de juiste weg.
•  Voel in je hart hoe het zou voelen als de ander 100% gelijk zou hebben met zijn of haar uitspraak of handeling. Hoe belachelijk of onterecht de uitspraak of handeling ook lijkt, probeer daar dwars doorheen te voelen wat het voor jou zou betekenen als de ander de waarheid over jou heeft gezegd of terecht zou hebben gehandeld. Hoe voelt het om te zijn, wat de ander over jou denkt. Voel de pijn die dat geloof met zich meebrengt.
•  Als het doorvoelen van dat pijnlijke gevoel volledig is, weet je met zekerheid dat de ander TOCH echt gelijk had en de vinger precies op de zere plek heeft gelegd.
•  Op dat moment opent je hart voel je het pijnlijke gevoel omarmd worden door liefde. De pijn wordt zoete pijn en het openstaan voor deze mogelijkheid voelt als een warme bevrijding.
•  Voortaan kan je veel gemakkelijker die specifieke pijn in je lichaam dragen (absorberen) en zal je het niet meer proberen terug te kaatsen naar de ander. Je hoeft de (voorheen pijnlijke) gedragingen van de ander nu ook niet meer te vermijden. Mensen kunnen nu steeds vrijer zijn in jouw aanwezigheid en jij kan steeds vrijer zijn in de aanwezigheid met anderen.